Pam Gerritsen voor stichting Caritas Uden jan. 2016thumb Pam-Gerritsen-Caritas

Mede namens de mensen van de Caritas in Uden en de leden van de Diaconale Werkgroep van de Abdij

wens ik u een gezegend 2016. U heeft ook het afgelopen jaar weer veel gegeven aan de mensen die - helaas - van alles te kort komen.

Dat worden er steeds meer vermoeden we. De wereldleiders zijn inmiddels m.i. elkaars gevangenen geworden. Ze kunnen in land A niet interveniëren, want dat roept de gramschap van land B op en niemand is nog voor echte rede vatbaar en ze komen er maar niet uit. Het duivelse terrorisme kunnen ze al helemaal niet onder controle krijgen en zo langzamerhand is er bijna geen land meer op deze wereld dat niet, of in oorlog is, of slachtoffer is van aanslagen en geweld.  Ach, en dat allemaal omdat de mens zich steeds meer wil verrijken, steeds meer macht wil en steeds minder mededogen heeft met zijn medemens.

Soms word ik wel eens uitgedaagd door mensen die mij in alle ernst vragen of ik dan nog wel in God geloof. Ik ben daar nogal stellig in want, ja ik geloof nog in God. Hij speelt eigenlijk de belangrijkste rol in mijn leven. Gelukkig mag ik dit geloof delen met mijn man. Ik geloof ook nog in de mensen van goede wil. Ook al zie ik soms dingen die mij verafschuwen (Geldermalsen en andere gelegenheden) mijnheer Wilders b.v., een gevaarlijke populist. Met een onwaarschijnlijk grote aanhang. Maar ik zie en hoor ook andere dingen. Het Rode Kruis, waar zich zó veel vrijwilligers hebben aangemeld, dat ze er te veel hadden. De zéér rijken, die grote bedragen afstaan om te helpen deze wereld er beter uit te laten zien. Ons hele bestaan op deze wereld is een groot mysterie. Jezus was volgens de overleveringen nog niet eens een peuter toen hij al gezocht werd om gedood te worden door een koning die zijn pluche in gevaar zag. En als het daar op aan komt gaat geen zee ze te hoog. Destijds moesten alle jongetjes onder de twee jaar het ontgelden. Kinderen door God zo wonderlijk mooi geschapen en door hun moeders met zo veel zorg overladen. Zonder mededogen werden en worden ze nog steeds gedood. Ook toen al.

Om te laten zien dat het ook anders kan vraag ik u uiteraard weer om veel materiële zaken, zoals kleding, schoeisel, beddengoed, theedoeken, handdoeken en nou ja, alles wat een mens nodig heeft om "mens" te zijn. Daarnaast vraag ik ook aan al die mensen die nog wel in God geloven om met vertrouwen te bidden om vrede en een oplossing voor alle conflicten in deze chaos waarin we verkeren.  Misschien denkt u nu: Nou, die gaat even opgewekt het nieuwe jaar in zeg! Ja hoor, dat doe ik best wel. Twee van onze kleinkinderen krijgen een baby dit voorjaar en zomer en hun ouders hebben het volste vertrouwen in een goede toekomst. Gelukkig zijn deze kleinkinderen uit het goede hout gesneden. De materie viert daar bepaald geen hoogtij en zij dragen hun steentje bij aan deze maatschappij.

We blijven hopen op een betere toekomst voor de vele vluchtelingen en blijven vertrouwen dat ze langzamerhand meer en meer door iedere Nederlander worden geaccepteerd en óf hier hun weg zullen vinden, óf naar hun land van herkomst in vrede kunnen terugkeren.
Met nogmaals een van harte: Zalig Nieuwjaar!

I.s.m. Stichting Caritas St.Petrus Uden